Közösség

Látogató számláló

0
0
6
5
3
0
5

MinDigTV

MinDig TV: megoldás a digitális átállásra


A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. A digitális átállás a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, azaz az analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a digitális földfelszíni sugárzás (más néven DVB-T) lép. A digitális átállás mindenkit érint: a nézőket, a műsorszolgáltatókat és a televíziózáshoz szükséges készülékek gyártóit és forgalmazóit is. A MinDig TV hivatalos honlapja itt megtalálható.

    A MinDig TV-ről röviden          Vételhez szükséges eszközök
  Csatornakínálat   Lefedettségi térkép
  Segítség a beállításhoz   Partnereink

 

A MinDigTV-ről röviden:


A MinDig TV szolgáltatás legfontosabb előnye, hogy előfizetési díj, hűségnyilatkozat és szerződés nélkül, ingyenesen vehetjük igénybe, ha rendelkezünk megfelelő vételi eszközökkel. Kifogástalan digitális kép- és hangminőség, kényelmes kezelhetőség (pl. elektronikus műsorújság) jellemzi. A tizenkettő közül öt tévécsatornát akár HD minőségben nézhetünk.

A korábbi, analóg kínálathoz (m1, RTL Klub, TV2) képest jóval több csatorna (m1, m2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World, m4, m5, C8, Fem3, IzauraTV, Zenebutik) műsora elérhető, ráadásul kiváló minőségben, szellemkép, villódzás, színtorzulás nélkül. A legmodernebb technológia alkalmazásával nagyfelbontású (HD) adásokat is foghatunk ingyenesen.

A MinDig TV vételéhez szükséges eszközök:


WayteQ HD-97CX DVB-T vevőkészülék

- szabadon fogható és előfizetéses csatornák vételére is

- HDMI és SCART kimenet, USB csatlakozó

- felvételi lehetőség PenDrive-ra vagy külső HDD-re

- médialejátszó funkció (JPEG, MP3, AVI, MPEG, MKV, stb.)

  

Synaps AHD-10 DVB-T antenna

- kifejezetten a földi digitális vételre tervezett antenna

- 12.5 dB-es nyereség

- UHF 21-69 (470-862 MHz) csatornákra

- könnyen és gyorsan összeszerelhető

Synaps AHD-343 DVB-T antenna

- kifejezetten a földi digitális vételre tervezett antenna

- 15.5 dB-es nyereség

- UHF 21-69 (470-862 MHz) csatornákra

- könnyen és gyorsan összeszerelhető

- kitűnő ár/érték arány

Funke DSC-310 DVB-T antenna

- kisméretű, víz-, és UV-álló, aktív kültéri antenna

- beépített előerősítő és zajszűrő

- teljes elérhető nyereség: 20 dB

- UHF 21-69 (470-862 MHz) csatornákra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csatornakínálat, frekvencia-táblázat:


Jelenleg a szabadon fogható kínálat részét 12 tévécsatorna képezi: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, az m4 HD, az m5 HD, a  Duna TV HD, a Duna World, a Fem3, az IzauraTV, a Zenebutik csatorna, illetve a C8 csatorna (20-24 óráig). Elérhetők továbbá a következő rádiócsatornák: Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó Rádió.

 Lefedettségi térkép 2015. júniustól:


Antenna telepítés, beállítás:


1. Lehetőség szerint az antennát tetőn kívül, minél magasabban helyezzük el. Jó vételi helyen a padlástérben is stabilan működik, de ez csak néhány hét használat után derül ki biztosan (időjárási körülmények). Szobaantenna esetén próbáljuk az antennát az adótorony irányába néző ablakban, vagy annak közelében elhelyezni, ezzel is javítva a jó vétel esélyeit. A szobaantennák általában erősítősek, de nem biztos, hogy a maximális erősítés mellett kapjuk a legjobb eredményt, ezért az erősítés szabályozásával is érdemes próbálkozni, amennyiben az antenna erre lehetőséget ad.

2. A dekóder menürendszerében keressünk egy antenna beállítás/kézi keresés menüpontot, ahol egy jelmérő skálát is találunk, ennek segítségével tudjuk az antennát pontosan beállítani.

3. A lentebb látható csatorna/frekvencia-táblázatban keressük ki azokat a csatornákat/frekvenciákat, amelyekre szükségünk van az adók vételéhez (pl. Budapestre állított antenna esetében: 38-55-58-es csatorna, 610/746/770 MHz-es frekvencia; a dekóderek általában a csatornaszámra és a frekvenciára is tudnak keresni). Válasszuk ki a legmagasabb csatornát/frekvenciát, és az antenna óvatos jobbra/balra mozgatásával állítsunk be minél magasabb jelerősséget (min. 50-60 %), és jelminőséget (min. 60-70 %). Amikor elértük ezt, ellenőrizzük az alacsonyabb csatornákon/frekvenciákon is az értékeket. Amennyiben az értékek túl alacsonyak, úgy fordítsuk át az antennát egy másik adótoronyra, és ismételjük meg az eddig leírtakat. Ezt akkor is megtehetjük, ha jók az értékek, mert esetlegesen egy másik adótoronyról még jobb értékeket érhetünk el.

4. Ha végeztünk az antennabeállítással, a fent említett módon állítsuk be a szükséges csatornákat/frekvenciákat, és indítsuk el a KÉZI KERESÉST, ezzel elkerülhető, hogy más adótornyokról is eltároljon programokat a dekóder. Előfordulhat ugyanis, hogy automata keresést használva (az esetleges reflexiók miatt) több adótoronyról is eltárol programokat a készülék. Ilyen esetben néhány program többször is szerepelhet a csatornalistában, de csak az az egy működik hibátlanul, amelyet az antennával megcélzott toronyról tároltunk el. Ha minden program csak egyszer szerepel a listánkban, végeztünk; esetleg az adók átrendezésével átalakíthatjuk a listát.

Dekóderünk védelmében érdemes néhány óvintézkedést megtenni:

1. Amikor villámlással járó vihar közeleg térségünkbe, a dekódert/televíziót, illetve egyéb elektromos berendezéseinket is húzzuk ki a konnektorból, ezzel elkerülhető az elektromos hálózaton beérkező villámcsapás.

2. A villám azonban az antennakábelen is beérkezhet, ezt pedig egy villámvédő patron beiktatásával tudjuk megelőzni, amelyet a kábel indulási pontjánál (antenna bekötésénél) iktatunk be.

 

Hibaelhárítás:

Előfordul, hogy a dekóder „lefagy”, ilyenkor nem reagál sem a távirányítójára, sem az előlapi kezelőgombokra. Ilyenkor elegendő a készüléket 1-2 percre kihúzni a konnektorból, általában újraindulás után ismét normálisan működik. Esetenként (különösen, ha a működés zavara a kódolt csatornákat érinti), ki kell húzni a kártyát a készülékből, majd tisztítás után ugyanúgy visszahelyezni. Amennyiben ezen intézkedések egyike sem vezet eredményre, hívjuk fel a készülék márkaszervizét a garanciajegyen található telefonszámon.

Vissza a lap tetejére...

Honlap készítés